Znaci blizanačke trudnoće

Znaci blizanačke trudnoće

Većina roditelja šetnjom kroz grad, pogledom na igralište ili nešto slično pomisli „I ja sam oduvijek željela imati blizance“. Kad god vide roditelje s blizancima pitaju „Jesu li jednojajčani“, „Jesu li prirodno rođeni“.

Kod većine ljudi postoji skrivena želja i prisutna je znatiželja. Odmah postavljamo pitanje kako majka zna da nosi blizance. O takvoj trudnoći možete saznati na više načina, od simptoma i znakova, do samog rođenja. U daljnjem tekstu opisat ćemo vam neke znakove i siptome.

Simptomi:

Nekolicina majki govori da su ti simptomi uobičajni, samo duplicirani. Događaju se pojačane jutarnje mučnine, česta i nagla povraćanja. Žale se da spavaju lošije nego li u trudnoći s jednim djetetom.

Veličina:

Trbuh počinje rasti mnogo prije nego li je trebao, lječnik odmah posumlja da bi to mogla biti blizanačka trudnoća. Kod svakog pregleda provjerava se rast maternice. Nakon otprilike 12 tjedana može se uočiti veličina maternice, veća nego li se očekuje. To odmah može značiti da imate blizance.

Pokreti:

Neke mame govore da su imale osijećaj kao da nose hobotnicu u trbuhu, šalile su se i dočarale kako se u trbuhu odvija mnoštvo pokreta u svim smjerovima.

Testovi: Labaratotijski testovi često pokazuju povećane brojke, naročito u hCG vrijednostima i AFP testom. Ako su vrijednosti veće od normalnih, nači radi se o blizancima.

Sigurna potvrda:

Najčešći pokazatelj je rani ultrazvuk, no ako se i ultrazvuk napravi prerano, moguće je da se pokaže samo jedno dijete, tako da ostavlja dojam obične trudnoće.

Ako imate više od navedenih simptoma koji vas navode na to da možda nosite blizance, posavjetujte se sa svojim liječnikom koji će utvrditi vaše sumnje.