Lijekovi za žene

U Hrvatskoj se povrede seksualnog sustava uočavaju u 45% žena. Nemogućnost održavanja normalnih seksualnih odnosa deprimira, uzrokuje strah i izaziva agresiju. Intimni problemi često uzrokuju sukobe s partnerom i razvod.

Od kojih spolnih poremećaja žene trpe?

Najčešći razlog za liječenje žena kid seksologa smatra se anorgazmija. Liječnici kažu da su teškoće u postizanju spolnog iscjedka uočene kod svakog drugog pacijenta. Postoje dvije vrste poremećaja:

  • Disgamija. Žena zadržava seksualnu želju i sposobnost doživljavanja užitka. Međutim, orgazam se ne javlja zbog zdravstvenih problema ili mentalnih poremećaja.
  • Frigidnost. Seksualna želja je odsutna, što dovodi do nemogućnosti imati kulminaciju spolnog odnosa. Poremećaj je mnogo rjeđi nego disgamija i teže se liječiti.

Oko 30% žena koje posjećuju stručnjaka žale se na smanjeni libido. Gubitak interesa za seks može biti uzrokovan neuspješnim akcijama partnera i drugim bolestima. Suvremene metode dijagnostike omogućuju utvrđivanje uzroka problema i propisivanje odgovarajućeg liječenja.

Nedostatak intimnog podmazivanja izaziva ozbiljnu nelagodu za oba partnera. Poremećaj se javlja zbog poremećaja u žlijezdama koje se nalaze u predvečerje vagine. Za rješavanje problema koriste se specijalna maziva ili tablete.

Princip rada lijekova za ženske seksualne poremećaje.

Kompletan spolni odnos sastoji se od 4 faze:

  • uzbuđenje;
  • plato (povećana seksualna želja);
  • orgazam;
  • zadovoljstvo.

Izbor lijekova ovisi o tome u kojoj se fazi pojavljuju problemi. Žene koje pate od smanjenog libida trebaju koristiti pilule za stimulans. S anorgazmijom pomažu u liječenju lijekovi koji povećavaju osjetljivost vaginalnih stijenki.

Neki lijekovi djeluju u kompleksu, eliminirajući nekoliko seksualnih poremećaja. Ova skupina uključuje lijekove koji sadrže inhibitore fosfodiesteraze-5, posebno sildenafil. Sličan učinak daju i biološki aktivni tvari koji se sastoju od prirodnih komponenti.

Vrste lijekova za žene

Žene koje žive u Hrvatskoj mogu birati između desetaka različitih lijekova koji poboljšavaju kvalitetu intimnog života. Prema principu izloženosti  za seksualne poremećaje lijekovi mogu se kombinirati u nekoliko skupina.

Inhibitori fosfodiesteraze:

Inhibitori fosfodiesteraze poboljšavaju cirkulaciju krvi u reproduktivnom sustavu. Protok krvi u stidne usne i vaginalne stijenke čini ih osjetljivijima. Pripreme omogućuju ženi da više uživa u seksu i poveća šanse da doživi orgazam.

Unos inhibitora fosfodiesteraze ima pozitivan učinak na zdravlje. Oni sprečavaju stagnaciju krvi, sprječavaju razvoj upalnih bolesti zdjeličnih organa. Osim toga, normalno funkcioniranje žlijezda odgovornih za izlučivanje vaginalnog podmazivanja je obnovljeno.

Lijekovi u ovoj skupini su vrlo sigurni. Djeluju ograničeno vrijeme, nakon čega se potpuno uklanjaju iz tijela. Pravilna uporaba inhibitora fosfodiesteraze ne uzrokuje ozbiljne patologije.

Lagani antidepresivi:

Antidepresivi se ponekad koriste za stimuliranje seksualne privlačnosti kod žena koje nisu dosegle menopauzu. Oni povećavaju razinu dopamina, što pomaže u brzom podešavanju seksualnog odnosa. Najpoznatiji lijek u ovoj kategoriji je Flibanserin.

Lagani antidepresivi ne daju 100% povećanje libida. Osim toga, tijekom liječenja se često javljaju nuspojave, uključujući nesvjesticu, slabost i snižavanje krvnog tlaka. Zbog mnogih nedostataka, ljekarne u Hrvatskoj nerado uključuju Flibanserin i slične proizvode u asortiman.

Dodaci prehrani:

Dodaci prehrani zauzimaju veliki dio tržišta lijekova za ženske seksualne poremećaje. Sastojci takvih lijekova su često ginseng, ginkgo biloba, L-arginin, ekstrakt ruže, ekstrakt maline, vitamini i mikroelementi.

Homeopatski lijekovi:

Stručnjaci imaju sumnju za učinkovitost lijekova koji sadrže male doze aktivnih tvari. Međutim, među korisnicima, oni su u potražnji. Oko 10% žena suočenih s intimnim problemima vjeruje homeopatskim lijekovima.

Preporučuje se da se lijekovi u ovoj skupini uzimaju samo kao preventivna mjera. Kada se pojavljaju seksualni poremećaji, treba koristiti pouzdanije terapijske lijekovi.

Zašto liječnici preporučuju inhibitore fosfodiesteraze?

Inhibitori fosfodiesteraze - univerzalni lijek koji pomaže u rješavanju većine poremećaja seksualnih funkcija:

  • Nemogućnost postizanja visoke razine uzbuđenja. Lijekovi povećavaju osjetljivost živčanih završetaka erogenih zona, omogućujući vam da osjetite jače osjećaje.
  • Anorgazmija. Šanse za doživljavanje orgazma nakon uzimanja lijeka povećavaju se za 50-70%.
  • Nedostatak prirodnog podmazivanja. Navala krvi u genitalije aktivira žlijezde koje se nalaze u vagini.

Najpoznatiji seksualni stimulans za žene u Hrvatskoj je Lovegra. Lijek daje dugotrajan učinak, održavajući visoki seksualni ton više od 4 sata. Zbog uravnoteženog sastava rijetko uzrokuje negativnu reakciju tijela i ne šteti zdravlju. Četiri od pet žena koje redovito uzimaju Lovegra oslobađaju se od problema u krevetu i izvlače maksimum iz svoje intimnosti s partnerom.