Koliko je seks važan za zdravlje

muškarac žena i seks

Veoma često i najmoćniji muškarci , kao i svi ostali postavljaju pitanje da li uzdržavanje od seksa loše utiče na opšte zdravstveno stanje. Odgovor je potvrdan, bez obzira o kojem se životnom dobu radi. Pre svega uredan seksualni život utiče na psihu čoveka, koja je pokretač i okidač svih životnih procesa, pa tako i bolesti. Kada muškarac konstantno potiskuje seksualnu želju, psihički i fizički napetost raste, on postaje razdražljiv i  nervozan, što remeti kvalitet života.

Kada nema mogućnosti da se relaksira takva napetost, da  ostvari zadovoljavajući seksualni odnos, a stanje duže traje, loše se odražava na ukupno zdravlje, posebno na seksualnu funkciju. Želja za seksom se polako gubi, muškarac  ga izbegava i u situacijama kada bi ga mogao ostvariti. On vremenom razvija neprijatnost i negativan, odbojan stav prema svemu što asocira na seks, kao recimo  šale, vicevi ili ljubavne scene u filmovima.

Dužim vremenskim periodom apstinencije slabi erekcija i javlja se prevremena ejakulacija. Od problema sa seksom dolazi do zdravstvenih tegoba. Često slaba erekcija ili njen izostanak signaliziraju da se u organizmu razvija neka bolest.
Nezainteresovanost za seks utiče i na poremećaje, krize, pa čak raspad partnerske veze. Samo u slučajevima gde su partneri izgradili kvalitetne odnose i umeju otvoreno da razgovaraju, ako je jasno da među njima ima međusobne privlačnosti, privremenu krizu u seksualnom funkcionisanju mogu prevazići. U svakom slučaju najbitnije je definisati problem i potražiti stručnu pomoć urologa, bez velikog oklevanja.