Djeca pretilih majki imaju 4% više masnog tkiva od djece majki sa normalnom težinom

trudnoća i prekomjerna težina

Nekoliko je čimbenika koji utječu na rizik od pretilosti kada djeca narastu. Jedan od glavnh je ako je majka sama pretila, sudeći prema članku izdanom u Archives of Disease in Childhood (BMJ). Drugi faktori poput ubrzanog debljanja u ranim djetinjstvu i sedentarnih navika (previše vremena pred televizijom ili kompjutorom), također pridonose problemu.
 

U ovoj studiji, znanstvenici su pogledali 571 djete sa Novog Zelanda, i to europskog nasljedstva. Promatrali su ih od rođenja, zatim sa 3,5 godine i na kraju sa 7 godina. Svakom prilikom mjerili su postotak potkožnog masnog tkiva. Znanstvenici su također notirali, koliko svako dijete u prosjeku provodi vremena pred televizijom odnosno kretajući se.
 

Autori su saznali kako su djeca koja su do 3,5 godine života akumulirali visok postotak potkožnog masnog tkiva, značajno više predisponirana pretilosti u 7 godini (uspoređujući ih sa vršnjacima čiji je nivo potožnog masnog tkiva bio u trećoj godini normalan). Rizik od pretilosti za djecu koja su vrlo brzo rasla, također je bio nešto veći. Znanstvenici zaključuju kako su tri najznačajnija faktora koja su utjecala na djetetove šanse da postane pretilo:

  1. Majka koja je sama pretila;
  2. Biti žensko dijete;
  3. Gledanje previše televizije.
     

kondicija i trudnoćaZnanstvenici su također zaključili kako su djeca čije su majke pretile, generalno imaju 4% više potkožnog masnog tkiva od djece čije majke nisu pretile. Također su zaključili kako su djeca koja svakodnevno provode više od tri sata pred televizijom, općenito imaju 5% više potkožnog masnog tkiva od djece koja dnevno TVgledaju ne više od jednog sata. Svaki dodatni sat televizije dodao je još 1% potkožnog masnog tkiva, objašnjavaju autori studije. Djeca navike koji ih dovedu do povećane tjelesne težine i pretilosti, stiču u vrlo ranoj životnoj dobi. Prema tome roditelji bi već tada trebali imati strategije koje će to spriječiti.
 

 Naravno logičan zaključak je kako će roditelji koji se ni sami ne znaju boriti protiv pretilosti, teško u djetetu usaditi pravilne životne navike, niti svojim primjerom pokazuju išta drugačije. Djeca pretilih roditelja, samim time nažalost imaju velike šanse da i sama budu pretila.