Problem pretilosti u modernom društvu

gojaznost

Prekomjerna prekomjerna težina postali su, nažalost, uobičajena pojava u današnjem svijetu. Prekomjerna težina može se definirati kao stanje kada osoba ima više tjelesne masti nego što je za nju optimalno. Indeks tjelesne mase (BMI) pokazuje je li osoba prekomjerna težina zbog svoje tjelesne strukture.

Izračunava se dijeljenjem tjelesne težine osobe u kilogramima s kvadratom visine u metrima. Izračunajte indeks tjelesne mase s lakoćom. Prekomjerna težina je skinula posebno u razvijenim zemljama. Dakle, oko 64% Amerikanaca teži više nego što bi bilo idealno, a taj postotak raste, što pretilost čini praktično bolešću modernog doba. Još gore, visok postotak djece također pati od prekomjerne težine.

Problem s pretilošću je što nije normalno stanje organizma i zbog toga izaziva mnoge bolesti. Uobičajene bolesti koje proizlaze iz prekomjerne težine ili pretilih uključuju:

  • povišen krvni tlak (trećina slučajeva hipertenzije povezane s prekomjernom težinom);
  • udar;
  • bolesti kardiovaskularnog sustava (infarkt, angina);
  • dijabetes;
  • višak masnoće u krvi (50% vjerojatnije kod ljudi s prekomjernom težinom);
  • karcinom (debelo crijevo, prostata, dojka);
  • osteoartrits;
  • psihološki problemi (depresija, anksioznost i nisko samopoštovanje mogu biti posljedica prekomjerne težine).

Imajući to u vidu, pretilost je ozbiljan problem u modernom životu koji značajno umanjuje kvalitetu života, radnu sposobnost i životni vijek.

Višak masnoće u tijelu nastaje kada se unese više kalorija nego što tijelo izgori nekom fizičkom aktivnošću. Taj višak kalorija u tijelu ostaje pohranjen kao mast. Što više kalorija unesemo u tijelo i što manje sagorijevamo, to se dobiva veća težina. U modernom načinu života koji uključuje premalo tjelesne aktivnosti, sjedenje pred televizorom ili računalom i puno hrane, to je lako doći.

Uz ovaj glavni uzrok prekomjerne težine, postoje i drugi faktori koji mogu pridonijeti povećanju tjelesne težine, od kojih su neki genetska predispozicija, hormonalna neravnoteža, alkoholizam, stres, nedostatak kvalitetnog sna, neki lijekovi ili posljedica prestanka pušenja.