Poremećaj erekcije

Poremećaj erekcije ili erektilna disfunkcija

Je mogućnost postizanja i zadržavanja dovoljne čvrstoće penisa od začetka do kraja spolnog odnosa. Sposobnost postizanja i zadržavanja snažne erekcije više je od same seksualnosti. Erekcija može utjecati na samopoštovanje i zadovoljstvo muškarca u svim područjima života..

Poremećaj erekcije ili erektilna disfunkcija je seksualni i zdravstveni poremećaj prilikom kojeg muškarac nije u mogućnosti svojevoljno postići ili zadržati dovoljnu čvrstoću penisa za uspješan spolni odnos. Ponekad je taj poremećaj poznatiji pod imenom impotencija. Taj se izraz danas upotrebljava rijetko. U domaćoj i stranoj literaturi koja govori o ovom problemu češće se koristi pojam ED ili erektilna disfunkcija. Erektilna disfunkcija može značajno utjecati na kvalitetu života oboljelih muškaraca i njihovih partnerica. Samo potpuno čvrsta erekcija omogućava opušten spolni odnos i seksualno zadovoljstvo.

Problemi s erekcijom su češći nego što mislite. Približno 52% muškaraca koji su stariji od 40 godina je već imalo ili ima neki od navedenih stupnjeva ED. Erektilna disfunkcija može se pojaviti kod svih dobnih skupina. Poremećaj erekcije se sve više pojavljuje i kod mlađih muškaraca (od 18-29 godina) koji svjedoče o problemu postizanja, ali i zadržavanja erekcije. Čak i blaga erektilna disfunkcija može djelovati na čovjeka prilično traumatično, a također može utjecati i na partnericu. Važno je da muškarac koji se suoči s bilo kojim stupnjem erektilne disfunkcije shvati da problem postoji, da ga ne može ignorirati i da aktivno sudjeluje u njegovu rješavanju.