Kontracepcija

 vrste kontracepcije

Glavne vrste kontracepcije su: sterilizacija, ubrizgavanje, hitna kontracepcija, dijafragma, kontracepcijski flaster, kombinirana pilula, mala pilula, muški kondom, ženski kondom, implantat. Kontracepciju je važno koristiti jer mnoge seksualne bolesti ne pokazuju nikakve simptome, posebno kod žena, što može uzrokovati neplodnost kondomi su vrlo sigurni jer štite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Vaša je odluka da koristite kontracepciju i važno je konzultirati se s liječnikom.

Kondom:

Uređaj koji je uglavnom izrađen od lateksa, pokriva penis tijekom snošaja kako bi se izbjegla trudnoća ili seksualna bolest. Tečnost koja curi iz penisa prije ejakulacije može sadržavati spermu i roganizme koji imaju spolno prenosive infekcije. Pažljivo otvorite torbu oko rubova i pazite da ne oštetite kondom. Ako u kondomu dođe do zraka, može puknuti, pa stisnite vrh kondoma kažiprstom i palcem kako biste spriječili moguće pukotine. Nakon ejakulacije povucite penis dok se stvrdne, dok ga držite. kondom od penisa kako bi se spriječilo slučajno ispadanje. Korišteni kondom odložite na higijenski način.

Implantat:

Kapsula veličine šibice umetnuta ispod kože na ženskoj ruci, postupno oslobađajući progesteron u krvotok, omogućavajući zaštitu od neželjene trudnoće, do 5 godina Progesteron u krvi sprečava ovulaciju i zadebljanje sluzi unutar cerviksa kako bi se spriječilo prodiranje sperme. Prednosti su u tome što se može koristiti tijekom dojenja, štiteći od neželjene trudnoće do pet godina i vraćajući normalnu plodnost odmah nakon uklanjanja implantata. Nedostaci su što ne štiti od spolno prenosivih bolesti, nisu lako dostupni, samo kvalificirane osobe mogu umetnuti i ukloniti implantat, nije pogodan za kratkotrajnu upotrebu.

Femidom:

Ovo je kondom za žene, tj. Poliuretanska cijev koja drži mazivo i zatvorena je s jedne strane. Stavlja se u vaginu i sprječava kontakt sperme s kožom i njezin ulazak u jajašce. Kondomi za žene štite od spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV, i štite od neželjene trudnoće. Omogućuje ženi da preuzme odgovornost za siguran seks, a mi nemamo nuspojave, a koristi se samo u seksualnom kontaktu. Nedostaci za žene su što nisu raširene; mogu pravilno puknuti ili pasti.