Istine i laži o kontracepcijskim pilulama

Istina i neistina tableta za kontrolu rađanja

Oralna kontracepcija nove generacije sadrži najmanju dozu hormona, neke kontracepcijske tablete čak su uvrštene na dopunsku listu HZZO-a, pa su zbog toga znatno jeftinije.

Od ukupnog ženskog stanovništva u Hrvatskoj samo 5 % njih koriste kontracepcijske pilule, razlog su predrasude i visoka cijena.
Ne morate se bojati, ako imate želju i želite se zaštititi ili možda regulirati svoj menstruacijski ciklus obavite potrebne preglede i bez straha možete koristiti hormonske tablete.

Ako se uzimaju pod liječničkim nadzorom, redovito kontrolirate krv, radite PAPA-test i ultrazvuk za vas oralni kontraceptivi neće imati nikakvo štetno djelovanje. Korištenjem regulirate ciklus, poboljšava se vaša krvna slika te se čuvaju jajnici i maternica. Što je najvažnije sprječavaju maloljetničke trudnoće i ono najgore abortuse. Treba znati da hormoni nisu tek neki bombončići i da ih može svatko konzumirati, doza opreza uvelike je potrebna.

Važno je da prije uzimanja pročitate sve upute, da ne bolujete od problema s jetrom, venama, bubrezima kao i slučajevi ako je u obitelji netko bolovao od karcinoma dojke.

Današnje kontracepcijske tablete sadrže nisku dozu hormona, puno su naprednije.

Kažu da ako pijem kontracepcijske tablete da ću se udebljati??

Ne, ako pazite na svoju prehranu nećete se udebljati, to je individualno od osobe do osobe.

Pauza od pilula??

Danas to nije potrebno kao u prijašnjim vremenima kada je doza hormona bila mnogo veća. Ako su sve pretrage u redu, nemate razloga raditi pauze. Važno je samo obavljati redovite kontrole.

A akne, dlakavost? 

Pa ako niste znali akne i dlakavost uzrokuju janici, kao i nepravilnu menstruaciju. Nazivamo ih policističkim jajnicima i upravo za to prepisuju se kontracepcijske tablete.

Neplodnost, postoji li mogućnost? 

Ne postoji, kontracepcija čuva reprodukcijsko zdravlje i kasniju plodnost. Nakon prestanka s kontracepcijom čak nije potrebna ni stanka, možete odmah zatrudnjeti.