Impotencija kao pokazatelj suženih krvnih žila

erektilne disfunkcije

Studija Sveučilišta u Saarlandu objavljena u stručnom časopisu Circulation preporučuje da muškarci koji pate od impotencije pregledaju krvne žile i srce što je prije moguće. Impotencija povećava rizik od srčanog udara. Studija na preko 1500 muškaraca iz 13 zemalja kojima je već dijagnosticirana kardiovaskularna bolest pokazala je da nemoćni ljudi imaju dvostruko veću vjerojatnost za srčani udar.

Ispitivanje je praćeno na početku ispitivanja, ispitano je dvije godine i nakon pet godina na potenciju i erektilnu disfunkciju. Ispitano je zdravstveno stanje, posebno posljedice kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara. Pacijenti koji su imali problema s potencijom imali su moždani udar u 10% više slučajeva i srčani udar u 20% više slučajeva. Ovi podaci ostali su isti kada su uzeti u obzir i drugi faktori rizika poput dobi, težine i pušenja.

Erektilne disfunkcije između ostalog uzrokuju oštećenje krvnih žila penisa. Kod nekih muškaraca problemi s potencijom mogu biti znak da su arterije općenito sužene. Muškarce kojima je potreban lijek impotencije u svakom slučaju prvo treba pregledati internist kako bi isključio bilo kakvu kardiovaskularnu bolest. Nažalost, to se ne radi kod svakog pacijenta.