Što je neplodnost?

nemogućnost začeća djeteta

Širom Svijeta, moguće je naići na mnoge različite definicije neplodnosti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) neplodnost je nemogućnost začeća djeteta. Par se može smatrati neplodnim ako, nakon dvije godine redoviti seksualnih odnosta, bez kontracepcije, žena ne zatrudni.

Primarna neplodnost je neplodnost parova koji nikada nisu imali djece. Sekundarna je neplodnost parova koji su ranije imali djece, ali iz nekog razloga ne mogu ponoviti trudnoću. 

Neplodnost može biti uzrokovana infekcijama kod muškarca ili žene. No vrlo često, nemoguće je odrediti pravi uzrok neplodnosti nekog para.

Kako smo svi počeli

Prvo se trudimo zatrudniti mjesec, dva pa mislimo bit će drugi mjesec pa onaj drugi pa onaj slijedeći..., dok ne shvatimo da nešto nije u redu pa polako postajemo očajni.

Ali, tu nije smak svijeta jer, kao što uvod kaže, neplodnost je bolest koja se liječi (velikom većinom uspješno).
Dakle, ako unutar jedne godine niste ostvarili trudnoću, ili unutar 6 mjeseci ukoliko ste stariji od 35 godina, obratite se svom primarnom ginekologu. On će Vas uputiti na daljnje pretrage. Na osnovu rezultata tih općih pretraga (spolni hormoni, cervikalni brisevi, spermiogram) po potrebi će Vas uputiti u jednu od klinika za liječenje neplodnosti, gdje će tražiti još pretraga prije ulaska u postupke medicinski potpomognute oplodnje (MPO).

Važno je naglasiti da neplodnost nije nešto sramotno, to je bolest koja se liječi, i niste sami u tome. Na forumima, koje smo navodili, cure i po koji dečko pružaju jedni drugima podršku, razmjenjuju informacije o postupcima, druže se, i osjećamo se svi skupa bolje u društvu. Druženje i razumijevanje liječi depresiju zbog nemanja djetea, i potiče da poduzmete sve što možete d dobijete dijete.