Što je žgaravica?

gorušica

Žgaravica je osjećaj žarenja, pečenja i boli u gornjem dijelu trbuha ili iza prsne kosti, koji se može širiti u ždrijelo ili usta.Uzrokuje je kiselina koja se iz želuca vraća i uspinje kroz jednjak („cijev koja vodi hranu iz usta u želudac”). Taj povrat kiseline iz želuca u jednjak nazivamo refluks. Zbog nadražaja kiselinom, jednjak često može postati upaljen i bolan, a prilikom duže i trajne izloženosti kiselini mogu nastati i oštećenja sluznice jednjaka.

Ne ignorirajte osjećaj nelagode

Žgaravica je nelagodan, često i bolan osjećaj, koji značajno narušava kvalitetu života. Zbog nje je često nemoguće uživati u hrani i mnogim društvenim aktivnostima. Da bi se riješili žgaravice potrebno je djelovati na uzrok problema i smanjiti lučenje kiseline u Vašem želucu. Ukoliko duže vrijeme patite od žgaravice ili loše probave, posjetite liječnika radi pravilne procjene razloga.

Nije dovoljno promijeniti stil života

Iako životni stil, prehrana i fizička aktivnost mogu utjecati na intenzitet, broj i učestalost epizoda žgaravice, promijena životnog stila, pravilnija prehrana i povećana fizička aktivnost ne mogu u potpunosti otkloniti pojavu žgaravice.

Kako prepoznati žgaravicu?

Česti simptomi

Osjećaj pečenja ili žarenja u gornjem dijelu trbuha ili prsima koji se uzdiže do grla.

Kada dođe do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, možete osjetiti često bolan osjećaj pečenja ili žarenja iza prsne kosti.

Osjećaj pečenja u grlu

Vraćanje kiseline iz želuca u jednjak može uzrokovati oštru bol te osjećaj pečenja u grlu. To se događa jer kiselina oštećuje jednjak. Često se mogu javiti kašalj ili promuklost.

Kiseli osjećaj u ustima

Povrat kiseline iz želuca u jednjak može uzrokovati vrlo neugodne simptome kao što je kiseli okus u ustima (regurgitacija kiseline). Taj osjećaj je češći u ležećem položaju ili prilikom saginjanja.

Otežano gutanje

Ako patite od žgaravice, ponekad možete imati problema kod gutanja hrane. Ukoliko imate ovaj simptom preporučljivo je obratiti se liječniku.

Bol u želucu / mučnina

Čest simptom žgaravice je bol u gornjem dijelu želuca. Ponekad je teško odrediti točnu lokaciju boli, koja može sezati i do donjeg dijela leđa. Uz bol, ponekad se može javiti i mučnina. Ukoliko imate ovaj simptom preporučljivo je obratiti se liječniku.

Žgaravica se često javlja kao osjećaj pečenja ili žarenja u prsima, koji se može širiti do ždrijela, a čest osjećaj je i kiseli okus u ustima.

Nekim ljudima žgaravica predstavlja laganu nelagodu, dok je drugima vrlo neugodan i bolan problem. Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, a mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko dana.

Što se događa?

Žgaravica se javlja zbog želučane kiseline koja se podiže u jednjak i nadražuje ga. Na mjestu gdje se jednjak sastaje sa želucem nalazi se mišić koji se naziva donji sfinkter jednjaka. On zadržava želučanu kiselinu u želucu, a otvara se kako bi propustio hranu u želudac. Ukoliko se donji sfinkter jednjaka previše opusti ili oslabi, te se ne može pravilno zatvoriti, želučana kiselina može dospjeti u jednjak i uzrokovati žgaravicu.

  • Kiselinu u želucu stvaraju protonske pumpe. Nakon jela ili u nekim drugim situacijama aktivan je veći broj pumpi i stvara se više kiseline. . Prirodno je vaš želudac zaštićen od nagrizanja kiseline.
  • Pri prolasku progutane hrane kroz jednjak u želudac, donji sfinkter jednjaka se otvara kako bi je propustio.Nakon prolaska, sfinkter se ponovno zatvara i spriječava povrat želučanog sadržaja u jednjak.
  • Kada dođe do poremećja funkcije tog sfinktera, kiselina se iz želuca podiže u jednjak, što nazivamo refluks. Želučana kiselina je vrlo erozivna te nagriza i nadražuje jednjak.
  • Refluks osjećate kao žgaravicu. Uzrokuje neugodno pečenje ili žarenje iza prsne kosti, obično nakon obroka.

Pogoršava li se tijekom vremena?

Žgaravica se često javlja naglo. Osobe koje od nje pate često ne rješavaju uzrok žgaravice, već prilagođavaju svoju svakodnevnicu žgaravici i odriču se užitaka poput omiljene hrane i pića ili izlazaka s prijateljima.

Napadi žgaravice se s vremenom mogu pojačati i uzrokovati sve veću nelagodu. Ukoliko duže vrijeme patite od žgaravice ili loše probave, preporučljivo je da se obratite liječniku. Dugotrajna izloženost sluznice jednjaka kiselini može za posljedicu imati razvoj ozbiljnijih bolesti.

Način života

Pažljivo birajte obroke

Izbjegavajte hranu koja kod Vas potiče žgaravicu. Jedite češće i manje obroke. Zalogaje prije gutanja dobro prožvačite i ne jedite barem 2-3 sata prije odlaska na spavanje.

Pazite na tjelesnu težinu

Ukoliko imate prekomjernu tjelesnu težinu, gubitak težine će imati pozitivan utjecaj na pojavnost žgaravice. Suvišna tjelesna težina opterećuje donji sfinkter jednjaka i povećava mogućnost za podizanje kiseline iz želuca u jednjak.

Vježbajte redovito

Održavanje dobre tjelesne kondicije ima pozitivan utjecaj na cijeli probavni sustav. Ukoliko možete, potrudite se redovito vježbati.

Dobro se naspavajte

Izbjegavajte obroke i alkohol 2-3 sata prije odlaska na spavanje, kako Vas žgaravica ne bi probudila tijekom noći. Može pomoći i podizanje uzglavlja kreveta.

Pokušajte smanjiti stres

Stres i tjeskoba mogu pogoršati žgaravicu. Ukoliko osjećate da ste pod stresom, usredotočite se na smanjenje izvora stresa i pokušajte odvojiti dio dana za opuštanje i tjelovježbu. Nije se lako riješiti stresa pa potražite pomoć, ukoliko mislite da je potrebno.

Prestanite pušiti

Pušenje smanjuje proizvodnju sline i povećava proizvodnju kiseline u želucu što negativno djeluje na pojavu žgaravice. Prestanak pušenja može predstavljati problem – ukoliko je potrebno zatražite savjet liječnika ili ljekarnika.